“Wat is een virtual assistant? Wat doet een virtual assistant?
Is er een markt voor virtual assistants?”

Zomaar wat vragen die ik regelmatig op mij afgevuurd krijg sinds ik aan dit avontuur ben begonnen. Op zich vreemd aangezien het beroep virtual assistant behoort tot de 21 nieuwe beroepen van de toekomst. Het is duidelijk dat onze beroepsgroep meer bekendheid dient te krijgen! Laat ik een begin maken door het beantwoorden van deze drie meest gestelde vragen aan mij.

Wat is een virtual assistant oftewel een VA?

Het woord virtual zegt het eigenlijk al, een VA ondersteunt ondernemers op afstand middels diverse online tools. Dit is ook mogelijk op locatie van de opdrachtgever als hij/zij hier de voorkeur aan geeft. Het overgrote deel van de VA’s werkt vanuit huis of vanaf een door henzelf uitgekozen flexplek. Denk bijvoorbeeld aan een restaurant of café. Zolang er een goede wifi-verbinding aanwezig is, kun je als VA overal werken. Ja ook in het buitenland en ook tijdens je vakantie. Hoe tof is dat! Je bent niet gebonden aan een vaste werkplek en dit brengt een enorm gevoel van vrijheid met zich mee. Eén van de redenen waarom ik ben gestart als VA.

 

Wat doet een virtual assistant?

Een VA ondersteunt ondernemers bij werkzaamheden waar zij zelf geen tijd voor hebben, zelf niet goed in zijn of zelf geen zin in hebben. Een ondernemer wil werken aan zijn/haar bedrijf en niet in zijn/haar bedrijf. Door middel van het inhuren van een VA creëren zij tijd. Tijd die zij kunnen besteden aan de groei van hun onderneming of aan hun gezin.

Een VA ondersteunt een ondernemer met bijvoorbeeld (online) marketing, communicatie, stroomlijnen en automatiseren van bedrijfsprocessen, inrichten van online academies, webdesign, financiën, teksten schrijven en redigeren, office support, boeken van reizen, organiseren van evenementen, organiseren en voorbereiden van trainingen, human resources, etc. Teveel om op te noemen. Naast ondersteuning bij één of meerdere van deze werkzaamheden is een ondernemer ook op zoek naar een sparringpartner, iemand die feedback geeft. Een VA is zelf ook een ondernemer en begrijpt wat zijn of haar opdrachtgever nodig heeft en tegenaan loopt.

Is er een markt voor virtual assistants?

 Jazeker! In Nederland zijn er ontzettend veel ondernemers. Niet alleen in Nederland, ook daarbuiten. Doordat we niet gebonden zijn aan een vaste werkplek kent onze markt geen grenzen. We have the world at our feet!

Denk bij ondernemers niet alleen aan zelfstandig ondernemers, maar ook aan grote bedrijven. Ook zij ontdekken de virtual assistant en kiezen vaker voor een flexibele VA in plaats van een PA in loondienst.
Zelfstandig ondernemers hebben over het algemeen structureel onvoldoende werk om iemand voor vast in te huren. Een VA huur je al in voor enkele uren per maand of voor een korte klus en je zit vervolgens nergens aan vast. Dit geeft ondernemers flexibiliteit en het levert tijd op. Tijd die zij vervolgens besteden aan hun core business.
Vissen VA’s niet met z’n allen in dezelfde vijver? Het antwoord is nee. Iedere VA heeft zijn of haar specialisatie en richt zich op zijn of haar ideale klant. Specialisatie is ontzettend belangrijk. Het onderscheidt je van de andere VA’s. Als ondernemer kun je voor iedere taak een andere VA inhuren. Op deze manier zorg je ervoor dat je altijd de beste VA hebt voor de taken binnen je onderneming. En wie wil er nou niet samenwerken met de expert op zijn of haar vakgebied?

Dit zijn slechts drie vragen die ik heb beantwoord, eigenlijk stiekem vier, en er zijn nog vele vragen te beantwoorden. Is je interesse gewekt?

Samenwerken?

Wil jij weten wat ik voor jou als ondernemer kan betekenen? Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek of voor mijn nieuwsbrief. Middels mijn nieuwsbrief houd ik je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen mijn vakgebied en geef ik je tips hoe jij tijd bespaart om te werken aan jouw bedrijf in plaats van in jouw bedrijf.